Solcelletyper

Solcelletyper

De fleste solceller, som bliver solgt i Danmark er lavet af silicium. Der findes overordnet 3 af disse solcelletyper, nemlig de monokrystallinske, polykrystallinske og de amorfe solceller. Sidstnævnte er også kaldet tyndfilmsceller. I denne artikel vil at gennemgå forskellen på de forskellige solcelletyper, så du kan træffe det rigtige valg, når du skal ud og købe et solcelleanlæg.

Eksempel på monokrystallinsk solcellepanel fra Jinko Solar. Se mere her.

Monokrystallinske solceller

De monokrystallinske solceller er ofte sorte eller grålig i nuancen og består af en ensartet overflade. Denne overflade skyldes, at hver celle er opbygget af kun én krystalstrukter, der peger i den samme retning. Lyset rammer derfor kun solcellen i denne retning, hvilket giver solcellen sit ensartede udseende. Grundet udseende og høje ydelse er mono-solcellen den mest udbredte af de tre solcelletyper på private hustage i Danmark.

Hver solcelle i panelet er forbundet med et metalgitter kaldet bussen og monteret mellem to lag glas eller plast. Solcellerne leveres i moduler/metalgitre/paneler, hvor der kan sidde x antal solceller i hvert modul.

Monokrystallinske solceller har en forventet levetid på 40-50 år, så det er bestemt en langtidsinvestering.

Polykrystallinske solceller

Eksempel på polykrystallinsk solcellepanel fra Jinko Solar, verdens største solcelleproducent. Se panelet her.

De polykrystallinske solceller er opbygget af flere silicium krystaller, der har varierende størrelse og ligger i forskellige retninger. Der vil derfor ofte være mere spil og krystalskær i overfladen på den polykrystallinske solcellen. Polykrystallinske solceller har af samme årsag også en mere blå nuance. Modsat monokrystallinske solceller, kan poly-solcellerne leveres med eller uden ramme. De kan derfor lettere integreres i bygningskonstruktioner, f.eks. i stedet for glas.

Polykrystallinske solceller har ligesom de monokrystallinske solceller forventet levetid på 40-50 år. Ydelsen er også den samme som ved monokrystallin, men tit er Poly en anelse billigere i anskaffelses end Mono. Derfor er polykrystallin ofte brugt i store erhvervsanlæg, hvor panelerne er mindre synlige eller integreres i konstruktionen.

Amorfe/tyndfilmssolceller

Solcelletypen amorfe/tyndfilmssolceller er den nyeste solcelle på markedet. Det er samtidig

Eksempel på tyndfilmspanel fra Stion. Se panelet her.

også den billigste af de tre solcelletyper. Tyndfilmssolceller er, som navnet antyder, lavet af materialet, tyndfilm, som bl.a. også kendes fra lommeregneren.

Undersøgelser viser at tyndfilmssolceller er mere effektive i gråvejr, målt i forhold til de krystallinske solcelletyper. Dog er de i direkte sollys mindre effektive, hvilket gør, at de samlet har en anelse lavere ydelse. Mange vælger dog stadigvæk at investere i solcelletypen bl.a. grundet pris, design, bedre varmehåndtering samt det faktum, at tyndfilmssolcellen er den, hvis produktion belaster miljøet mindst.

Tyndfilmssolceller har en forventet levetid, på ca. 35-40 år.