Solceller til private – 5 råd

Solceller til private – 5 råd

6. august 2019 0 Af Mathilde Pedersen

Er et solcelleanlæg en god idé til dig og din husstand?
I bund og grund er det nok det spørgsmål, de fleste brugere på dette site søger svar på. 

Det ultra korte svar er, at et solcelleanlæg sandsynligvis er en god idé, hvis du har et tag- eller haveareal til rådighed og kan svare ja til et af følgende spørgsmål:

  • Har du et relativt højt elforbrug? Og regner du med, at det fortsætter? 
  • Skal du bygge nyt hus? 
  • Ønsker du at energioptimere dit nuværende hus og leve mere bæredygtigt? 

Var svaret på et af ovenstående spørgsmål ja? 
Så læs endelig videre, her får du 5 gode råd, hvis du overvejer at investere i solceller

1: Få et indtryk af prisniveauet

Monokrystallinsk solcellepanel anvendt i de to priseksempler fra KlimaEnergi.

Priserne på et komplet solcelleanlæg svinger meget fra forhandler til forhandler iDanmark. Undersøg derfor en håndfuld forhandleres priser og skab dig et indtryk af det generelle prisniveau. Rigtig mange leverandører har oplyst priser på deres hjemmesider, så det er derfor relativt nemt at få et indtryk priserne på solceller. Se evt denne prissammenligning, for et hurtigt overblik.

Vær opmærksom på, at leverandørerne ikke nødvendigvis anvender de samme paneler, invertere mm. hvilket selvfølgelig afspejles i priserne. Tag en snak med forhandlerne om komponenterne i netop deres solcelleanlæg.

Priserne falder pr. W

De fleste solcelleleverandører tilbyder forskellige pakkeløsninger, hvor man får leveret et helt solcelleanlæg inkl. montage. Pakkerne er sammensat med forskellige ydelser, hvor anlæg fra 1-6 kWh i ydelse er de mest udbredte. Priserne pr. kWh falder ofte med størrelsen af anlægget:

Eksempel:
Et 3,0 kW monokrystallinsk solcelleanlæg fra KlimaEnergi koster eks. montage 30.900,-,
Dette giver en Watt-pris på 10,3 kroner.

Et tilsvarende solcelleanlæg på 6,0 kW fra KlimaEnergi koster eks. montage 58.900,-
Dette giver en Watt-pris på 9,81 kroner.

Dette svarer til et fald på 5% på prisen pr Watt ved at investere i et større solcelleanlæg. Der er altså mange penge at spare pr kW ved at investere i et større solcelleanlæg.
Se anlæggene her 3,2 kW og 6,2 kW

2: Sørg for at anlægget er den rette størrelse

-Og kend forudsætningen for investeringen. Det er vigtigt at dit solcelleanlæg hverken bliver for stort eller for småt. Det skal dimensioneres netop efter dit behov. Det er yderligere vigtigt at medregne alle omkostninger, hvor nogle leverandører bl.a. glemmer at medregne finansieringsomkostninger, fald i solcellernes effektivitet osv. Dette gør ikke nødvendigvis at solceller ikke kan betale sig, men blot at tilbagebetalingstiden er lidt længere end i de mere simple eksempler.

Vi anbefaler at du læser vores artikel om investering i solceller. Her har vi givet en række praktiske råd omkring hvilke faktorer, som har indflydelse på hvornår, dit solcelleanlæg har betalt sig hjem. Kontakt eventuelt KlimaEnergi, der er eksperter i netop disse udregninger, og kan lave en præcis udregning for dit hus.

3: Designet på solcellerne er vigtigt

Det er en relativ stor flade på dit tag eller facade, som du kommer til at fylde op med solcellepaneler. Derfor har det en stor effekt på dit hus’ udseende. Brug derfor noget tid på at finde ud af hvilke typer solceller, som vil passe bedst til dit hus. Er det f.eks. de mere blålige eller de helt sorte solcellepaneler, som passer bedst til taget?

De fleste solceller er i dag behandlet med antireflektion, men sørg også for at undersøge dette, før du køber dem. Med antireflektion undgår du at genere dine naboer.

4: Garanti på solceller

Tjek garantiperioden for både solceller og inverter på de solcelleanlæg, som du indhenter priser på. Garantiperioden fortæller dels noget om kvaliteten på produkterne, men giver dig selvfølgelig også en sikkerhed for, at du kan få udskiftet delene, hvis de ikke lever op til kravene i garantiperioden. De fleste solcelleproducenter giver 25 års ydelsesgaranti på deres anlæg og 10 års fabriksgaranti på dets komponenter. Ydelsesgarantien lover dig, at dit solcelleanlæg efter 25 år fortsat yder minimum 80% af startydelsen.

5: Kend din leverandør

Når du skal ud og investere 20.000-150.000 kroner hos et enkelt firma, er det altid fornuftigt at undersøge, hvad andre personer har haft af erfaringer med selskabet. Har de leveret en god service ved installation? Hvordan har de opført sig, hvis der har været problemer med anlægget? Har firmaet eksisteret i lang tid og har det mange ansatte? Forventer du også, at firmaet eksisterer de næste 25-30 år, hvor en garanti løber til?

Alle disse oplysninger kan du få ved at snakke med tidligere kunder, venner, naboer eller blot søge lidt om firmaet på nettet.