Priser på solceller med og uden batteri

Priser på solceller med og uden batteri

16. september 2016 Slået fra Af Alex

Priser på solceller med og uden batteri

De danske priser på solceller og solcelleanlæg er faldet drastisk de senere år.  Det er derfor blevet mere interessant for mange danskere at investere i et solcelleanlæg. Vi vil kigge nærmere på, hvad et solcelleanlæg koster her i 2016-17.

De fleste udbydere af solceller tilbyder pakkeløsninger til et helt solcelleanlæg. Dvs. at anlæggene ofte er inkl. opsætning, solcellepaneler, vekselretter osv. Det er også denne løsning, som er mest interessant for de fleste forbrugere og husejere herhjemme. Det er priser på hele solcelleanlæg dog eks. montering, som undersøges i denne artikel.

Prisen på et solcelleanlæg afhænger af ydelsen

Det vigtigste parameter for prisen på et solcelleanlæg er hvor stor kapacitet, anlægget skal have. Jo større kapacitet, der ønskes, des højere bliver den samlede pris for anlægget. Dette skyldes dels, at der skal indkøbes og monteres flere solceller, samt at inverteren/vekselretteren skal kunne klare mere strøm. Til trods for denne samlede prisstigning bliver prisen pr kWh strøm lavere,  jo højere ydelsen af anlægget bliver. Det kan derfor sluttes, at med et større anlæg stiger den samlede pris, mens den forholdsmæssige pris pr. kWh falder.

De fleste udbudte solcellepakker er mono- eller polykrystallinske. Priserne på disse ligger pr. kWp fra 9 til 21 kr. Enkelte udbydere som f.eks KlimaEnergi A/S tilbyder også Tyndfilmpaneler, som af flere ses som fremtidens udviklingsprodukt, da de stort set er tilsvarende ydende og billigere.

Priser på solceller med batteri (Hybrid-anlæg)

Et solcelleanlæg med tilkoblet batteri koster ca 15-30.000,- kr mere end et tilsvarende anlæg uden batterier. Denne merpris skyldes batteriernes pris, men den vil uden tvivl tjene sig selv hjem igen.

De seneste år har batteri-solcelleanlægget vundet indpas hos private i Danmark. Et solcelleanlæg med en batteriløsning giver nemlig forbrugeren mulighed for at lagre sin egen strøm i stedet for at sælge den til el-nettet. Dette giver klare økonomiske fordele, da strømmen, når du selv bruger den, har en betydeligt højere værdi, end hvis den sælges til el-nettet.

Firmaerne VivaEnergi i Århus og KlimaEnergi A/S i Egtved (Vejle) har begge gjort denne type anlæg til et fokuspunkt, da de tror på, at disse anlæg er solcellebranchens fremtid.

Tillæg for montering på anderledes placering

Solceller, som ønskes placeret på et fladt tag eller et tag med meget stor hældning, kræver en ekstra indsats og andre beslag ved montering. Dette kræver de fleste leverandører et ekstra tillæg for. Ofte nævnes det, at solcellepakker er inkl. standardmontering, hvilket kan være lidt forskelligt fra leverandør til leverandør. Læs derfor først om dit valgte solcelleanlæg indgår i en standardmontering.

Forskellige solceller, invertere og priser
Med de mange producenter af solceller og invertere, som findes på markedet, varierer priserne på solceller og solcelleanlæg selvfølgelig også. Kvaliteten kan være svær at vurdere, her må du læse om typen på nettet, se på garantiperiode, producentens navn/brand og spekulationerne. Derudover skal du også fokusere på udseendet af solcellerne, da de vil have en temmelig stor indflydelse på husets udseende de næste mange år. Her er især tyndfilmspaneler blevet et yderst interessant alternativ til traditionelle mono- eller polykrystalinske paneler. Tyndfilmspaneler er elegante og helt ensfarvet matsorte.

Alle disse faktorer har en indflydelse på prisen på solcellerne. Snak evt. med forhandlerne om de forskellige solceller. Ofte tilbyder de nemlig flere forskellige mærker af solceller. Husk altid, at man som forhandler meget gerne fremhæver netop ens egne solcellepaneler fremfor nogle som evt. forhandles af en konkurrent.

Priser på solceller eksempel

Prisen på solceller varierer en del imellem de enkelte leverandører. Dette kan have mange årsager, herunder kvaliteten af solcellerne, leverandørens måde at købe ind på, inverteren, garantiperioder, samt avance og indtjening til leverandøren. Hvis prisen pr. kWh er meget høj hos et selskab, kan du bede dem forklare hvorfor, de er dyrere end de andre, og hvad du får ekstra for pengene.

Vi har nedenunder lavet en række sammenligninger af priser på solceller fra et antal seriøse aktører på det danske solcellemarked. Prissammenligningerne er lavet med henblik på at give dig et hurtigt overblik over prisniveauet i solcellebranchen i dag. Da solcellebranchen er under konstant udvikling, anbefaler vi samtidigt, at du også selv undersøger de nuværende priser på solceller på forhandlernes hjemmesider. Vores prissammenligninger er derfor kun vejledende.

Det vigtigste at have fokus på i prissammenligningen er prisen pr. kWh, samt om anlægget er af god kvalitet.

Priseksemplerne er under opdatering