Lokalplaner og solceller
Før du går i gang med at købe og montere et solcelleanlæg til din bolig, så er det vigtigt at du undersøger lokalplanen i dit område. Det er nemlig ikke alle steder at man uden videre må sætte solceller på taget. Derfor skal du tjekke hvilke regler, som gælder i netop dit område mht. solceller.
Lokalplaner kan sætte en stopper for solceller
Der kan gælde særlige regler for netop dit lokalområde eller specifikke bolig, hvorfor du skal undersøge om der f.eks. findes en lokalplan eller byplanvedtægt for dit område eller om dit hus er fredet og lignende. I lokalplanerne kan der være fastlagt at der f.eks.ikke må være reflekterede tagmaterialer eller helt specifikt at tage skal fremstå i ens materialer. Lokalplaner kan være meget forskellige, så du bliver nødt til at læse din egen igennem for at se om der kan være blokeringer for opsætning af solceller.
Udover lokalplaner kan der også være deklarationer i et ejerlaug eller grundejerforening som gør at der enten skal søges om tilladelse i ejerlauget eller foreningen, eller som helt forbyder opsætning af solceller.
For både lokalplaner og deklarationer kan det være muligt at søge om dispensation med en konkret begrundelse. Forhør dig evt. om andre har fået dispensation tidligere.
Det almindelige bygningsreglement skal selvfølgelig også overholdes.
Byggetilladelse er ofte ikke nødvendig
Hvis man ønsker at opsætte solcellerne på tagfladen på et enfamiliehus, rækkehus eller lignende, så er det ofte ikke nødvendigt at søge om byggetilladelse i din kommune. Der kan dog være kommuner, som kræver dette, så igen er det en god idé at undersøge de konkrete forhold hos din kommune. Solcelleanlæg skal ikke anmeldes til BBR.
Hvis du derimod ønsker at placere solcelleanlægget på jorden, så skal der ofte søges om byggetilladelse hos kommunen.
Søg informationer på kommunerne hjemmesider
Mange kommuner bliver i øjeblikket bombarderet med spørgsmål fra beboere om de må sætte solceller op på deres bolig. Derfor har mange kommuner oprettet særlige sektioner på deres hjemmesider, hvor man kan finde oplysninger om hvordan man som borger i kommunen skal forholde sig mht. solceller. Det er både god information for borgeren og samtidig letter det sandsynligvis administrationen i kommunen. Hvis ikke din kommune har oprettet dette, så kan du få en overordnet viden fra de andre kommuner, så du er bedre klædt på når du kontakter din egen kommune.
Eksempler på solcelle sektioner fra kommuner:
Billund: link
Herlev: link
Hillerød: link
Holbæk: link
Nordfyn: link
Ringkøbing-Skjern: link
Silkeborg: link
Stevns: link
Syddjurs: link
Varde: link
Er din kommune ikke på listen, så prøv at gå ind på din lokale kommunes hjemmeside og se om de ikke også har en sektion for solceller.