Levetid på solceller

Levetid på solceller

22. marts 2019 Slået fra Af Alex

Det er selvfølgelig vigtigt at kende, den forventede levetid på solceller, når dus kal ud og foretage en investering i et solcelleanlæg. Nedenfor kan du læse, hvor lang tid de enkelte dele i solcelleanlæg forventes at holde.

Forventet levetid på solceller

Selve solcellerne i solcelleanlægget forventes i dag typisk at holde i ca. 40-50

Monokrystallin solcellepanel med lang levetid

Eksempel på monokrystallinsk solcelle på 305 Wp. Her loves over 80% ydelse efter 25 år. Se panel her

år. Her tænkes på SELVE solcellen.

Levetiden af solcellepanelet er en smule mindre. Her kan du forvente en levetid på 30-40 år. Med nutidens teknologi kan det dog være, at anlægget kan producere strøm i endnu flere år.

At levetiden på solcellepaneler er særdeles lang ses også på de garantier, som forhandlerne af panelerne typisk stiller. Langt de fleste solcellepaneler leveres med en produktgaranti på hele 10 år. Ydermere stillerleverandøren af solcellerne en ydelsesgaranti på alle solceller på mellem 20-30 år. Denne ydelsesgaranti betyder, at der loves en minimumydelse af solcelleanlægget efter 20-30 års levetid. 

Effektiviteten falder med tiden

Specifikationerne omkring, hvor meget strøm et solcellepanel kan levere, gælder typisk kun i de tidlige år i anlæggets levetid. Efter et stykke tid, vil solcellerne begynde at blive mindre effektive og dermed ikke kunne producere lige så meget strøm, som ved solcelleanlæggets idriftsættelse. Typisk vil faldet i effektivitet være 0,5-1% årligt.

Som nævnt ovenfor har solcellepanelerne dog en ydelsesgaranti, der sikrer dig mod for voldsomme effektivitetsfald. Producenten garanterer således overfor kunderne, at ydelsen fra solcellerne stadig er relativt høj når solcellerne har nået en vis alder. For stort set alle solceller lyder denne typisk på 90% ydelse efter 10-15 år og 80% ydelse efter 25-30 år.

Det svageste led er inverteren

Hybridforberedt inverter 'Plenticore'

Hybridforberedt inverter fra Kostal med op til 10 års garanti. Se inverteren her

I et solcelleanlæg er inverteren typisk det svageste led. Producenterne stiller typisk heller ikke lige så lang garantiperiode på inverteren , som de gør på solcellepanelerne. Typisk forventes det, at en inverter har en levetid på ca. 15 år. Garantiperioderne er oftest mellem 5 og 10 år.

Prisen for at udskifte inverteren svinger afhængigt af anlæggets størrelse. Ved de mindste, enfasede invertere på 1 kWp, 2 kWp og 3 kWp er prisen typisk omkring 4000-8000 kr. Ved de større, trefasede invertere stiger prisen til mellem 10.000-20.000 kroner.  

Yderligere stiger prisen, hvis du vælger en hybridinverter – altså en inverter med tilkoblet batterilager. Her betaler du cirka 16.000 kroner for en 4 kWp inverter og 21.000 for en 7 kWp inverter.

Til trods for de lidt pebrede inverterpriser, er det vigtigt, at du vælger en kvalitetsinverter. Først og fremmest skal du sikre dig, at inverteren er på energinets positivliste, dernæst kan du eventuelt undersøge forhandleren af inverteren og fabrikanten. 

Læs svar på flere solcellespørgsmål her

# levetid på solceller #SolcelleFAQ