kWp – Kilo Watt Peak forklaring

kWp – Kilo Watt Peak forklaring

22. september 2016 Slået fra Af Alex

Når du læser om solceller og solcelleanlæg, så kan du ikke undgå at støde på begrebet kWp, som er forkortelsen for Kilo Watt Peak. I denne artikel vil forklare dig begrebet og hvordan det benyttes i forbindelse med den tekniske beskrivelse af solceller. (selv ingeniører har nogle gange svært ved at hitte rundt i begreberne)

Kilo Watt Peak

Eksempel på monokrystallinsk solcellepanel på 285 WpSe mere her.

Kilo Watt Peak, som vi i det efterfølgende vil omtale kWp, er en betegnelse for den maksimale produktionskapacitet for et givent solcellepanel. Udregningen af kWp sker under særlige testforhold, så alle solceller måles efter de samme parametre.

Produktionskapaciteten måles helt konkret ved at udsætte solcellerne for en lysbestråling på 1.000 Watt ved 25 graders celcius varme. Hvis man således kender hvad det enkelte solcellepanel kan levere af kWp, så sammensættes disse ofte i pakker fra 1 kWp til 6 kWp, så man kan dække behovet hos den enkelte husstand.

Fra kWp til kWh

Èn ting er hvad et solcellepanel kan producere af strøm under de særlige testforhold, noget andet er hvad det konkrete solcellepanel så kan producere af strøm herhjemme i Danmark eller mere præcis oppe på dit tag eller i din baghave.

Der er ikke nogen præcis omregningsfaktor fra kWp til kWh, også kaldet kilo Watt timer. Umiddelbart har vi i Danmark næsten samme lysbestråling som under testforholdene, nemlig 1.047 kWh/m2. Men med korte og lange dage, energitab i ledninger og inverter, varmepåvirkning og vind og blæst, så regnes der ofte med at et anlæg på 1 kW vil kunne producere omkring 950-1050 kWh årligt.
Det er dog først, når du har fået monteret dine solceller, at du endeligt finder ud af hvor meget strøm, som cellerne reelt kan producere hjemme hos dig. Det vil afhænge af helt konkrete og lokale forhold som f.eks. placeringen i landet, hældningen på taget, skyggeforhold osv. Din leverandører vil kunne komme med gode estimater på hvor meget strøm (kWh), solcellerne kan producere hjemme hos dig ud fra en vurdering af dine lokale forhold. Bed om en beregning fra f.eks PV 7,0 som er et internationalt anerkendt solar beregningsprogram.

Kontakt eventuelt KlimaEnergi og få en professionel beregning af hvor meget strøm netop du kan producere med et solcelleanlæg.

Sådan kan du få mere ud af solcellerne

Solceller fungerer paradoksalt nok dårligere, når de bliver varme. Derfor kan de ikke udnytte solens stråler lige så godt i høj varme, som i lav varme. Hvis solcellerne derfor kan blive kølet ned vil de kunne levere mere strøm. Om det kan betale sig at installere køling på solceller er ikke en udredning vi vil gå ind i, men blot informere om problemstillingen.

Derudover kan man også købe en såkaldt suntracker, som er et mekanisk/automatisk system, som hele tiden sørger for at solcellerne er korrekt placeret i forhold til solen. Det er primært beregnet til solceller placeret på jorden eller evt. et fladt tag.

Med ovenstående tiltag og med gode skygge og solforhold, så vil man i praksis godt kunne producere flere kWh end solcelleanlægget er angivet i kWp.