Køb en varmepumpe som alternativ til solceller

14. september 2013 Slået fra Af Alex

Med de nye solcelleregler, så er investeringen for private i solcelleanlæg blevet en del mindre attraktivt. Regeringen har med reglerne indregnet at priserne på solceller ville falde på sigt og at det dermed igen kunne blive attraktivt at investere i solceller herhjemme. Der er dog ikke noget, som tyder på at dette vil ske indenfor den nærmeste fremtid.

Investering i solceller har været særligt attraktivt for husejere med et højt elforbrug, da fortjenesten dermed kom op på et højere niveau end da man ikke producerede sin egen strøm. Det kunne f.eks. være husstande, hvor den primære varmekilde var elvarme, som dermed havde et meget stort elforbrug til opvarmning af både bolig og det varme vand til husstanden.

Da reglerne for solceller blev ændret, så man ikke længere kunne få elmåleren til at løbe baglæns på årsbasis, men kun kunne nettoafregne på timebasis, blev det ikke længere muligt at producere sin billige strøm om sommeren, for at senere kunne benytte den til opvarmning af boligen i de kolde og mørke måneder på året.

Boliger med elvarme

For boligejere med elvarme som primær varmekilde er der dog stadig masser af andre gode muligheder for alternativ opvarmning. Og her kommer varmepumpen ind i billedet. Med en varmepumpe kan du typisk få 2-3 gange ekstra varme ud af den strøm, som du tilfører dine elradiatorer i dag.

Der er flere forskellige alternativer at vælge imellem, alt afhængigt af hvor stor en investering, som du ønsker at foretage og hvilken type hus, som du har. Med et forbrug på 20.000 kWh timer og en pris pr. kWh på 2 kr., så kan man altså spare ca. 10-13.000 kr. årligt ved at vælge en varmepumpe.

Ønsker du at erstatte hele din opvarmning i husstanden inkl. varmtvandforbrug, så skal du investere i enten et jordvarmepumpe anlæg eller en luft til vand varmepumpe, som i praksis fungerer som enten et alm. oliefyr eller naturgasfyr, hvor varmen fordeles til både radiatorer og varmtvandsbeholder. Disse anlæg koster fra ca. 60.000 til 150.000 kr., hvor jordvarmeanlægget er det absolut dyreste, men også det mest effektive.

En varmepumpe af disse typer er altså typisk tilbagebetalt efter ca. 10 år, hvorefter besparelsen er gratis i resten af varmepumpens levetid. Det kan forventes at varmepumpen har en levetid på ca. 20 år.

Varmepumpe som supplement

Ønsker du en billigere løsning, så kan du vælge at supplere din nuværende opvarmning med en luft til luft varmepumpe, som blot sørger for at varme luften i din bolig op. Denne sørger samtidig for god luftcirkulation i huset, så du får automatisk også et bedre indeklima med.

Prisen for en luft til luft varmepumpe ligger fra ca. 5.000 til 30.000, så den er en del billigere end både luft-vand varmepumpen og et jordvarmeanlæg. Den er til gengæld ikke helt lige så effektiv og sørger ikke for opvarmning af husets varme vand, men den kan være et rigtigt godt supplement til den dyre elvarme og kan være en mindst lige så god investering rent økonomisk i forhold til de større anlæg.

Flere informationer

Er du interresseret i mere viden om varmepumper, så kan du finde information på følgende hjemmesider: