Hybrid-solcelleanlæg

Et hybridanlæg, eller et hybrid-solcelleanlæg, er betegnelsen for et solcelleanlæg med tilkoblet batterilager. Med et hybridanlæg har du mulighed for lagre overskudsstrøm fra dit solcelleanlæg på batterilageret. I stedet for at sende strømmen ud på elnettet, som det gøres med de klassiske solcelleanlæg, kan du med et hybridanlæg gemme din solcellestrøm og anvende den på alle tider af døgnet - selv når det er mørkt, og solen er gået ned. Dette betyder, at du i sommerhalvåret med et hybrid-solcelleanlæg kan være stort set selvforsynende med strøm.

Da solcellestrømmen med et hybridanlæg kan gemmes til senere brug, maksimerer du med solcelle-hybridanlægget dit egetforbrug. Når du maksimerer dit egetforbrug, maksimerer du også dit økonomiske overskud på solcelleanlægget. Hybridanlæg er derfor med andre ord den type solcelleanlæg, der gør dig mest muligt uafhængig af elnettet og giver dig den største økonomiske gevinst.

På solcelleguiden.dk tror vi på, at hybridanlæg er fremtiden for solcellebranchen. Læs mere om hybridanlæg på denne side.

Eksempel på hybrid-solcelleanlæg fra KlimaEnergi

Forhandlere af hybridanlæg

De fleste, danske solcelleforhandlere forhandler både de klassiske solcelleanlæg og hybridanlæggene. Dog har forhandlerne forskelligt udvalg og forskellig ekspertise. Undersøg forhandlernes udvalg og samt deres referencer for at sikre dig, at du handler hos en erfaren leverandør. Besøg eventuelt forhandlerne, KlimaEnergi og VivaEnergi, der med flere tusinde solgte hybrid-solcelleanlæg har stor erfaring indenfor feltet.

Nye afregningsregler fra 2017 øger attraktiviteten på hybridanlæg

I foråret 2017 ændredes afregningsreglerne for overskudsstrøm fra solcelleanlæg endnu engang. Reglerne er nu således, at overskudsstrøm afregnes til spotpris. Som solcelleejer kommer du altså til at ’give’ hele din overskudsproduktion væk til elnettet for 25-30 øre pr kWh. Derfor handler det nu mere end nogensinde om at maksimere dit egetforbrug. Solcellestrømmen har som egetforbrug en værdi omkring 2 kr. pr kWh mod 25 øre i værdi, hvis den sendes ud på el-nettet.

At tilkoble et batteri til dit solcelleanlæg giver derfor lige nu mere mening end nogensinde. Med et batteri undgår du bedst muligt at købe fra og sælge strøm til el-nettet. Dette vil hver dag medføre en ekstra besparelse på dit solcelleanlæg. Samtidigt vil det gøre dig og din husstand mest muligt uafhængig af el-nettet samt de politisk-styrede, svingende afregningsregler samt tilskudsordninger.

Ekstra omkostning v. investering i hybridanlæg

Når du vælger at opgradere dit klassiske solcelleanlæg til et hybrid-solcelleanlæg, er der selvsagt en ekstraudgift i første omgang. Batteriet, der tilsluttes, koster ekstra, hvilket skal tages med i beregningen.

Der er overordnet to typer batterilagre at vælge imellem:

Lithium-batterilagre: Et lithium batterilager har en forventet levetid på 18-20 år. Ekstra pris v. 6 kWp anlæg: ca. 27.000 kr. (Se anlægseksempel)

Gel-batterilagre: Forventet levetid: 5-6 år. Ekstrapris v. 6.kWp anlæg: ca. 14.000 kr. (se anlægseksempel)

Som det ses ovenfor, er gel-batterilagrene i første omgang de billigste at investere i. Dog skal du med et gel-batteri regne med optil 3 batteriskift indenfor lithiumbatteriets levetid. På den lange bane betaler lithiumbatteriets sig derfor oftest hjem.

Ekstraudgiften ved investering i batterilager tjener sig også hurtigt hjem. Man regner med, at et korrektdimensioneret hybrid-solcelleanlæg medregnet ekstraudgiften til batterier, over sin levetid opnår en op til 60% bedre totaløkonomi end det klassiske solcelleanlæg.