Hybrid solcelleanlæg

Hybrid solcelleanlæg

Et hybridanlæg, eller et hybrid-solcelleanlæg, er betegnelsen for et solcelleanlæg med tilkoblet batterilager. Med et hybridanlæg har du mulighed for lagre overskudsstrøm fra dit solcelleanlæg på batterilageret. I stedet for at sende strømmen ud på elnettet, som det gøres med de klassiske solcelleanlæg, kan du med et hybridanlæg gemme din solcellestrøm og anvende den på alle tider af døgnet - selv når det er mørkt, og solen er gået ned. Dette betyder, at du i sommerhalvåret med et hybrid-solcelleanlæg kan være stort set selvforsynende med strøm.

Da solcellestrømmen med et hybridanlæg kan gemmes til senere brug, maksimerer du med solcelle-hybridanlægget dit egetforbrug. Når du maksimerer dit egetforbrug, maksimerer du også dit økonomiske og miljømæssige overskud på solcelleanlægget. Hybridanlæg er derfor med andre ord den type solcelleanlæg, der gør dig mest muligt uafhængig af elnettet, giver dig den største økonomiske gevinst og formindsker dit klimaaftryk aller mest. Se eksempler på hybrid solcelleanlæg her.

På solcelleguiden.dk tror vi på, at hybridanlæg er fremtiden for solcellebranchen. Læs mere om hybridanlæg på denne side.

hybrid solcelleanlæg eksempel

Eksempel på et hybrid solcelleanlæg med en inverter, der kan køre både med og uden batterier

Forhandlere af hybridanlæg

De fleste, danske solcelleforhandlere forhandler både de klassiske solcelleanlæg og hybridanlæggene. Dog har forhandlerne forskelligt udvalg og forskellig ekspertise. Undersøg forhandlernes udvalg og samt deres referencer for at sikre dig, at du handler hos en erfaren leverandør. Besøg eventuelt KlimaEnergi, der med flere tusinde solgte hybrid-solcelleanlæg har stor erfaring indenfor feltet.

Afregningsregler for solcellestrøm øger attraktiviteten på hybrid solcelleanlæg

I foråret 2017 ændredes afregningsreglerne for overskudsstrøm fra solcelleanlæg endnu en gang. Reglerne er nu således, at overskudsstrøm afregnes til spotpris eller foræres gratis væk til el-nettet. Som solcelleejer kommer du derfor til at ’give’ hele din overskudsproduktion væk eller få en mindre sum på 25-30 øre pr kWh. Det handler derfor nu mere end nogensinde om at maksimere dit egetforbrug. Solcellestrømmen har som egetforbrug en værdi omkring 2 kr. pr kWh mod 25 øre i værdi, hvis den sendes ud på el-nettet.

At tilkoble et batteri til dit solcelleanlæg giver derfor mere mening end nogensinde. Med et batteri undgår du bedst muligt at købe fra og sælge strøm til el-nettet. Dette vil hver dag medføre en ekstra besparelse på dit solcelleanlæg. Samtidigt vil det gøre dig og din husstand mest muligt uafhængig af el-nettet samt de politisk-styrede, svingende afregningsregler samt tilskudsordninger.

Ekstra omkostning v. investering i hybrid solcelleanlæg

Når du vælger at opgradere dit klassiske solcelleanlæg til et hybrid-solcelleanlæg, er der selvsagt en ekstraudgift i første omgang. Batteriet, der tilsluttes, koster ekstra, hvilket skal tages med i beregningen.

Der er dog to måder at håndtere ekstra udgiften:

Et hybrid solcelleanlæg med tilkoblet batterilager: Invester i et fuldt funktionsklart hybrid solcelleanlæg med lithium-batterilager. Det vil fra dag 1 mindske dit CO2-aftryk og øge dit egetforbrug af solcellestrømmen. Lithium-batterilageret har yderligere en forventet levetid på hele 18-20 år. Ekstra pris ved dette 6 kWp anlæg: ca. 41.000 kr. (Se anlægseksempel)

Et almindeligt solcelleanlæg forberedt til batterier: Som noget ganske nyt og ret revolutionerende har den tyske solcellefabrikant, Kostal, udviklet en solcelle-inverter, der kan køre både med og uden batterier. Derfor kan du nu investere i et almindeligt solcelleanlæg, til en betydeligt billigere pris, der også kan køre som et hybridanlæg. Når eller hvis du i fremtiden så ønsker batterier på dit anlæg, kan du blot købe og tilslutte dem, og bum så har du også et hybrid solcelleanlæg. Se et eksempel på et sådan anlæg her. 

På denne måde kan du dele investeringen i solceller op, og måske sågar ende med et billigere anlæg samlet set, da batteripriserne forventes snart at falde.

Hurtigt tjent hjem

Midt i al snakken om ekstraudgiften ved et hybrid solcelleanlæg skal det dog også nævnes, at ekstraomkostningen hurtigt betaler sig hjem. Man regner med, at et korrektdimensioneret hybrid solcelleanlæg medregnet ekstraudgiften til batterier, over sin levetid opnår en op til 60% bedre totaløkonomi end det klassiske solcelleanlæg. Derfor er det altså en rigtig god idé både for din pengepung og for miljøet at overveje at tilkoble batterier til sit solcelleanlæg.

Vil du vide mere om hybrid solcelleanlæg? Kontakt os her