Handelskrig mellem EU og Kina betyder dyrere solceller

11. maj 2013 Slået fra Af Alex

EU Kommisionen har besluttet at indføre en ekstra told på 47 procent på importerede solceller fra Kina. Baggrunden for indgrebet skyldes at EU mistænker Kina for at yde tilskud til producenterne af solceller i hjemlandet, hvorfor de har kunnet konkurrere på ulige vilkår i forhold til Europæiske producenter af solceller.

Den nye straftold på solceller vil betyde, om ikke højere priser på solceller, men så i hvert fald ikke faldende priser på solceller i den nærmeste fremtid.

Forudsætninger for nye solcelle regler smuldrer

En væsentlig forudsætning for de solcelle regler indført herhjemme i slutningen af 2012 var at man forventede at solcellepriserne ville falde jævnt og støt i fremtiden. Dog tyder det nu på at netop denne forudsætning ikke vil holde i fremtiden, da man med den ekstra told på solceller fra Kina nu forventer at priserne enten stiger eller holdes på samme niveau i lang tid fremover.

Markedet for solceller styrtdykket i Danmark

I forvejen blev de nye regler for solceller herhjemme stærkt kritiseret for at ødelægge den hjemlige solcelle brance, da incitamenter for boligejere ikke længere var til stede for en så stor investering, som et solcelleanlæg er. Det har sidenhen også vist sig at salget af solceller stort set er gået i stå efterfølgende. Med den nye straftold forventes yderligere fald i efterspørgslen og der kan således gå mange år endnu før at det atter vil falde i danskernes interesse at investere i solceller.

Solcelle beregner med de nye regler

Der kan dog stadig være økomoni i at investere i et solcelleanlæg, men slet ikke det samme økonomiske incitament, som der var i den tidligere ordning. Du kan prøve selv at beregne på økonomien i et solcelleanlæg ved hjælp af vores online solcelle beregner.